Az oldalunk jelenleg karbantartás miatt nem üzemel! A rendeléseket jelenleg nem tudjuk teljesíteni! Köszönjük megértéseteket!

Terrarisztika & Állateledel Webáruház és Szaküzlet +36 70 387 1208

Blog

A királypiton tartás alapjai

Gyökér Máté
Gyökér Máté
2021.06.04 11:12
A királypiton tartás alapjai

A királypitonok igen kedvelt kezdő állatok a kígyótartók köreiben, ezért ebben a cikkben egy kis betekintést kaphattok az alapokról és tartásukról.

A királypitonok (Python regius) nyugodt, szelíd és kíváncsi hüllők, ideális állatok a kezdő kígyótartók számára. Stressz, illetve veszély esetén az állat labdaformát vesz fel, innen kapta angol nevét, a Ball pythont. Magyar neve a latin elnevezés fordítása (regius, azaz királyi). Az afrikai uralkodók egykor ékszerként viselték ezeket a szelíd kígyókat. Földhöz simuló mozgásuk miatt a Földet szimbolizálják, ezért az igbó nép vallásában szent állatoknak számítanak.

Afrika nyugati és középső területein honosak. A nagy elterjedésükből adódóan a szárazabb szavannáktól kezdve a trópusi őserdőkig számos helyen megtalálhatók: ugyanolyan kényelmesen mozognak a földön, 
mint a fákon. Ennek a fajnak az egyedei hajnalban és alkonyatkor aktívak, és a nap folyamán üregekben, búvóhelyeken rejtőznek el, csak ritkán láthatók napozás közben.

A törzsalakuk alapszíne többnyire fekete, illetve sötét- és világosbarna, a hasi oldalon fehér mintával. Kis fejük és zömök testalkatuk van. Testhosszuk 90-120 cm, a nőstények nagyobbra is nőhetnek, elérve a 1,5 m-es hosszúságot. Súlyuk 1-3 kg közé tehető, de előfordulhatnak 5 kg feletti monstrumok is. Életkorukat tekintve akár 20 évig is elélnek, tehát ha ilyen állat tartására adjuk a fejünket, érdemes megfontoltan döntenünk.

Ha megfelelő körülményeket akarunk teremteni számukra, akkor a következőket vegyük figyelembe.

A kifejlett nőstény egy 100×40×40 cm-es (hossz–mélység–magasság) terráriumban kényelmesen eléldegél. Talajnak a papírtörlő a leghigiénikusabb, de ha szem előtt tartjuk a természetességet, akkor a kókuszrost és a vegyszermentes tőzeg keverékét használjuk, vagy egyéb talajkeverékeket. Érdemes kialakítanunk az állatnak egy hűvös és egy meleg oldalt, oldalanként 1-1 elhelyezett búvóhellyel, valamint itató- vagy fürdetőtállal. Fontos a búvóhelyet úgy megválasztanunk, hogy az állat teste legalább 3 pontban érintkezzen vele, így nyújtva elegendő biztonságérzetet neki.

Származási helyéből adódóan a terráriumban magas hőmérsékletet kell biztosítani, ami nappal 30-32, éjszaka pedig 26-28°C-ot jelent. A terráriumban érdemes egy napozósarkot kialakítani, ahol a hőmérséklet elérheti a 34°C-ot is. Ez többféleképpen oldható meg: melegítő izzóval (hagyományos vagy kerámiaizzóval, speciális UV-B-izzót ugyanis nem igényel (HerpHungary kiegészítés: a királypitonokat évek óta tenyésztik UVB  nélkül és remekül elvannak, azonban napjaink kutatásai bizonyították, hogy, ha kelleni nem is kell, de a legtöbb állat számára jótékony hatással van, ha kapnak UVB-t is az Arcadia több szettet is kifejlesztett az alacsonyabb UVB igényű, vagy éjszakai életformát folytató hüllők számára)), fűtőkábellel, talajfűtő lappal, esetleg ezek kombinációjával. Fontos a fűtőtesteket a terráriumon kívül elhelyezni vagy úgy elrejteni a helyén, hogy az állat közvetlenül ne férjen hozzá, hogy megóvjuk az égési sérülésektől. A fűtés optimalizálása roppant egyszerű: világítás esetén egy digitális időzítőkapcsolóra, talajfűtés esetén pedig egy termosztátra lesz szükségünk, ezek segítségével könnyedén beállíthatjuk kedvencünknek a kívánt hőmérsékletet. A terrárium legyen jól szellőző, nem huzatos, és ügyeljünk arra, hogy a páratartalom ne essen 50 százalék alá, illetve hogy a vedlési időszakban könnyedén tudjuk 60-65 százalékra emelni azt.


Ahogy a többi kígyóféle, úgy a királypitonok is vedlenek. Ilyenkor az állat színei kezdenek eltompulni, az új és a régi elhalt bőr között vedlési nyirok fog felhalmozódni, ennek következtében hályogos lesz a szeme. A folyadék felszívódása után levedli magáról az elhalt bőrréteget. Érdemes ilyenkor a fentebb említett értékig felemelni a páratartalmat, hogy ezzel is enyhítsük az állatnak ezt a megterhelő folyamatot. Ebben az időszakban ajánlott békén hagyni és az etetést is beszüntetni.


Táplálékul egereket és csuklyás patkányt adhatunk nekik a méretüktől függően. Tehát amíg egy fiatalabb királypiton 10-12 g-os egereket fogyaszt, addig egy felnőtt nőstény kényelmesen elbánik egy 300 g-os patkánnyal is. Az eleségállatot érdemesebb a késő délutáni napszakban adni, leölve. Egyrészt humánusabb, másrészt elkerülhetjük kedvencünk esetleges sérülését, ugyanis az eleségállatok csúnya sebeket tudnak okozni – inkább ne kockáztassuk kígyónk testi épségét. A bébiket érdemes 5-7, míg a felnőtteket elegendő 10-14 naponta etetni.A párzási időszakban a hímek hónapokig is koplalhatnak.


Külső szempontjából az ivarok eltérései csekélyek, így az csak a hemipenis (ivarszerv) megkeresésével határozható meg teljes pontossággal, ami történhet szondázással vagy az említett szerv kézi kifordításával. 
A királypitonok 3-5 éves korukra válnak ivaréretté. Várjuk meg, amíg a hímek elérik a 800 g-os, a nőstények pedig az 1600 g-os súlyt. A párzási időszak megkezdése előtt érdemes őket hőmérséklet-csökkentéssel stimulálni, majd újraoptimalizálni a hőfokot, így érve el a párzási ösztönük beindulását. A sikeres párzást követően átlagosan 30 nap múlva várható a tojásrakás. A nőstény – méretétől függően – egy 6-12 db, teniszlabda nagyságú lágyhéjú tojásból álló fészket rak, amelyet egy 30-32°C-os keltetőbe helyezünk, ahol a páratartalom értéke kb. 80-90 százalék Átlagosan 60 nap után várhatjuk a bébik világrajövetelét.


A cikket köszönjük Gyökér Máténak, aki a Frost Reptile-s tulajdonosa!