Az oldal karbantartás alatt áll! Bizonyos funkciók jelenleg nem elérhetők. A beérkező megrendeléseket igyekszünk mielőbb teljesíteni! Az esetlegesen felmerülő problémákért elnézésüket kérjük!

Terrarisztika & Állateledel Webáruház és Szaküzlet +36 20 232 15 82

Blog

Alapvető hibák, amiket NE kövessünk el a terrárium vásárlásnál!

HerpHungary
2021.12.28 22:18
Alapvető hibák, amiket NE kövessünk el a terrárium vásárlásnál!

Egy új állat befogadása előtt a legfontosabb mindig a leendő élőhely megteremtése. Hüllők esetén, kedvenceinket jellemzően terráriumokban tartjuk, melyek megfelelően berendezve ideális környezetet nyújtanak majd számukra, azonban sajnos egyre sűrűbben találkozunk, olyan hibás konstrukciókkal, melyek egy kis odafigyeléssel vagy utána járással elkerülhetőek lennének. Ez a bejegyzés tehát abban fog segíteni nektek, hogy mik azok a pontok, amiket mindenképp át kell gondolnotok, mielőtt terráriumot vesztek, vagy rendeltek!

Miből készüljön a terrárium?

Hatalmas pozitívum, hogy ezzel a kérdéssel kezdhetem a listát, hiszen ez azt jelenti, hogy nálunk is egyre szélesebb választékban elérhetőek a különböző anyagú terráriumok. Mire gondolok? Egy terrárium készülhet üvegből, fából, bútórlapból, akrilból és PVC-ből is. Mindegyik variációnak más és más előnyei és hátrányai vannak, melyeket érdemes számba venni, mielőtt az egyik vagy másik mellett döntenénk.

Üveg terráriumok: ezek talán a legnépszerűbbek és legelterjedtebb választások. Ha egy ilyen terrárium szépen van összerakva és berendezve, igazi dísze lesz a lakásnak! Előnyei közé tartozik az esztétikus, légies megjelenése, hogy sivatagi és trópusi környezet kialakításához is ideális, bírja a vizet és a nedvesebb környezetet. Hátránya azonban, hogy törékeny, nehéz, a hőt sokkal kevésbé tartja, mint a más anyagokból készült társai, de lássuk be, ha egyszer a helyére került és nem törtük össze, akkor az első két gond máris felejthető, a fűtése pedig könnyen megoldható.

Fa és bútorlap terráriumok (OSB): a fából vagy bútorlapból készült terráriumok remekül passzolhatnak a lakás többi berendezési tárgya közé, masszívak, strapabírók és, ha igényesen vannak összerakva szépek is. Természetesen, ha valakinél nem opció a látvány a saját kezűleg összerakott OSB terráriumok is rengeteg hüllőfajnak tökéletes helyet biztosítanak. Jól tartják a hőt, könnyű őket alakítani, akár utólag is mondjuk egy plusz szellőzőt vágni rá, vagy a kábeleknek kimenetet. Hátrányuk általában, hogy a nedves környezetet komolyabb felülelkezelés nélkül nem bírják hosszú távon, macerásabb a teljes fertőtlenítésük, szintén nehezek és nem sűrűn látunk szép állapotban lévő 10-15 éves bútorterráriumokat.

Akril terráriumok: az üveghez hasonlóan ezek is esztétikusak, légiesek. Itthon talán a legkevésbé elterjedtek, ennek oka, talán az, hogy könnyen karcolódnak, ezért sok állat tartásánál alapból kiesik a lehetőségek közül. Mi talán pókok tartásához tudnánk elképzelni őket.

PVC terráriumok: ezek még újdonságnak számítanak kis hazánkban, azonban kint rengetegen tartják PVC terráriumokban kedvenceiket. Óriási pozitív tulajdonságaik, hogy könnyűek, strapabírók, jól tartják a meleget és igazából nagyjából örök életre lehet velük tervezni. Hátránya talán csak a kinézete, ami ízlés kérdése, nyilván látványra nem veszi fel a versenyt egy növényes üveg terráriummal, amit minden oldalról megtudsz csodálni, de sok esetben ideális választás lehet. Kis méretekben árban drágábbak, mint az üvegből készült társaik, azonban, ha valami igazán nagyot szeretnél a legjobb választások, hiszen egy bizonyos méret felett árban is kedvezőbbek, mivel egy 2000x500x2000cm terráriumot már olyan vastag üvegből kell csinálni, ami már túlszárnyalja a PVC lapok árát.

Az esetek nagy többségében mi az üveg vagy PVC terráriumok mellett teszük le a voksunkat legyen szó dísz vagy csupán tárolásra szánt terráriumokról.

Mire figyeljünk oda az üveg terráriumoknál?

A leggyakoribb hiba, amivel találkozni szoktunk a szellőző rácsok nem megfelelő mérete. Sok kezdő azt gondolja, hogy ezek csupán arra szolgálnak, hogy a terráriumban járjon a levegő, azonban arra nem gondolnak, hogy a rácsra fognak kerülni a lámpák is. Miért is fontos ez? Egyrészt el kell férniük egymás mellett kényelmesen, másrészt, ha nem így van komoly gondokat okozhatnak. Ha az UVB nem a rácsra kerül, akkor az üvegen nem fog áthatolni a fénye így olyan, mintha nem is lenne. A melegítő izzók esetében, azonban a terrárium szempontjából még nagyobb problémával nézhetünk szembe, ha az üvegre tesszük az ugyanis hosszútávon garantáltan szétfogja repeszteni. Havonta 2-3 ilyen panasszal találkozunk, hogy végig repedt a terrárium üvege a hő hatására, mert az nem a rácsra került. Ezeket a hibákat maximum házilag lehet javítani, hiszen egy üvegesnek szétszedni és összerakni a terráriumot annyi több munkával jár, mint egy újat készíteni, így a legtöbben nem is vállalnak javítást. Szóval készítés vagy vásárlás előtt mindenképp fontos megnézni, hogy mekkora lámpát tervezünk venni és mekkora a szellőző. A legkisebb búrák általában 14-15cm szélesek, tehát minimum ekkorának kell lennie a felső szellőzőnek, de vannak nagyobb lámpatestek is és akkor az UVB csövet még nem is tettük mellé. A növényes világítások az egyetlen kivételek ilyen téren azokat nyugodtan tehetitek az üvegre, mert nem termelnek akkora hőt és hatékonyan működnek ott is.

A következő fontos kérdés a küszöb mérete. Ennek oka, hogy ez határozza meg, hogy mennyi talajt tehetünk majd a terráriumba. Természetesen ennek kiküszöbölésére is vannak lehetőségek, például hátrafelé emelhetjük a talaj szintet, de általánosságban egy 6-10 cm közötti küszöböt szoktunk minimumnak ajánlani. Kaméleonos, vagy nagyobb növényes terráriumoknál pedig akár 20 cm-ert is megszoktunk hagyni, főleg a nőstény kaméleonoknál a tojásrakás miatt, vagy a nagyobb növények gyökérzetére gondolva, hogy legyen helyük.

Kábel kimenetek, termosztátok, stb.

Ha szeretnétek valamilyen plusz technikát a terráriumba vezetni érdemes azt előre megtervezni, hiszen nincs annál rondább mellett fut be egy kábel, amit amiatt zárni se tudtok rendesen. Egy termosztát szondája, vagy az esőztetők szórófeje a legszebben úgy helyezhető el, ha előre ki van fúrva vagy vágva nekik a hely az üvegen. Ha ez nem történt meg esetleg a rácsot tudjátok még megbontani, hogy bevezessétek őket.

Ezek a legfontosabb dolgok, amik komoly galibát is okozhatnak, azonban rengeteg extra kérdés adódhat még, ami már csak az ízlésünktől függ. Milyen színű ragasztóval készüljön a terrárium? Opti-white vagy sima üveg legyen? Kell e gépi élcsiszolás vagy polirozás? De ezek csupán plusz opciók, ha az első 3 dologra odafigyelünk, nagy gond már nem eshet, azonban ezeket mindig tartsuk észben!

- Megfelelő szélleségű szellőző rács: min. 15 cm

- Megfelelő magasságú küszöb a talaj és a növények miatt 

- Gondolkozzunk előre és alakítsuk ki a bemeneti helyet a kábeleknek

A PVC terráriumok, bútor terráriumok esetén általában ezek a gondok könnyen orvosolhatók, a lámpák jellemzően belülre kerülnek, ebben az esetben arra érdemes figyelni, hogy a melegítő lámpa mindenképp kapjon egy védőrácsot, hogy a hüllő ne érhesse el! 

Még egy fontos információ a végére: ne dőljetek be a piacon kapható olcsó szetteknek, mindenképp nézzétek meg, hogy a terrárium megfelel-e a fent említett kritériumoknak és járjatok utána az állat igényeinek is, miellőtt egy megnyerő marketingfogás áldozatává válnátok. Egy gondosan összeválogatott felszereléssel rendelkező, jól kivitelezett terrárium mindig olcsóbb lesz, mint ezek, hiszen az emberek 99%-a hamar rájön, hogy az állat számára nem jó, amit kapott és elkezdi megvenni a megfelelő felszereléseket, amiket alapból kellett volna.

Ha bármilyen kérdésetek merülne fel a témával kapcsolatban írjatok bátran nekünk, ha pedig terráriumot szeretnétek keressetek minket bátran és örömmel elkészítjük nektek, figyelve mindenre, ami fontos!